Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, toprağa temas eden bir meyve olan ve yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun, hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesinin gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtti.Göral, karpuzun dış kabuğunda bakteri barındırabileceğine dikkati çekerek, kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği tavsiyesinde bulundu.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu anımsatan Göral, taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, bu nedenle kabuğunda ciddi oranda bakteri bulunabileceğini kaydetti.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Göral, “Taşıma sırasında, markette, evde birçok yere temas ediyor. Kabuğu üzerinde ciddi oranda bakteri barındırabilir. Karpuzu kesmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkamak gerekir. Aksi halde bıçakla yapılan kesim sırasında kabuktaki bakteriler iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesi gerektiğini, açık havada bu sürenin bir saate indiğini vurgulayan Göral, bakterilerin sıcak ortamda hızla çoğaldığını, özellikle piknik ortamlarında dikkatli olunması gerektiğini aktardı.
“Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun”/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, “Hastalık hafif seyredebileceği gibi, bazı vakalarda orta ve ağır tabloyla da karşılaşabiliyoruz. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireyler bu konuda daha dikkatli olmalı.” uyarısında bulundu.Karpuz kesimi öncesi dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarını sıralayan Göral, “Karpuz kesilmeden önce kabuğu mutlaka yıkanmalı. Kesim öncesi eller yıkanmalı. Bıçak ve kesme tahtası temiz olmalı. Kesilmiş karpuz uzun süre dışarıda bekletilmemeli.” bilgisini verdi.Göral, karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu kaydederek, “Ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmeye yol açabilir. Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun.” ifadelerine yer verdi.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Okul Çağında Başarıyı Etkileyen Besinler! Büyüme ve Dikkat İçin Kahvaltı Şart! En Kıymetli Protein Kaynağı Ne?
Günde 3 Fincan Kahvenin Kalbe ve Damarlara 5 Olumlu 5 Olumsuz Etkisi
Zehirli mi, Değil mi? Ayırt Etmek Mümkün Değil! Mantar Sezonu Başladı: Uzmanlar Zehirlenmelere Karşı Uyardı
Çocuklarda influenza tehlikesine dikkat! Zatürreye kadar ilerleyebiliyor
Bebekler için en doğal ilaç: Anne sütü
SUYU DA KENDİSİ DE DOĞAL SALGIN SAVAŞÇISI! Kışın Bağışıklığı Çelik Gibi Yapan Süper Güç… Tarifi Basit, Etkisi İnanılmaz
BEYNİN SİNSİ DÜŞMANI! Odaklanma Güçlüğü, Unutkanlık ve Zihinsel Yavaşlama Gibi Belirtilerle Kendini Gösteriyor
Adet dönemindeki şiddetli ağrının sebebi bu olabilir: Çikolata Kisti! Çikolata Kisti Nedir, Neden olur? Çikolata Kistlerinin En Sık Görülen Belirtileri
GRİP, NEZLE, COVİD-19 ALARMI! Korkutan Uyarı Yapıldı: İkinci Zirve Dalga Gelebilir… İşte Bağışıklığı Güçlü Tutacak Günlük Alışkanlıklar